Warta Industri

Perbandingan Radiator Tembaga lan Aluminium

2022-08-12

Ana akeh debat babagan apa radiator tembaga utawa aluminium bakal luwih adhem. Ana pro lan kontra kanggo saben materi. Wis dibuktekake kanthi ilmiah manawa tembaga bisa mindhah panas luwih apik tinimbang aluminium. Iku luwih gampang kanggo ndandani ing paling kasus saka aluminium lan nganti sawetara taun pungkasan iku luwih larang. Kakurangan kanggo radiator tembaga yaiku bedane bobot (aluminium luwih entheng) lan sambungan solder sing nahan. Solder sing ngamanake tabung menyang sirip ora nransfer panas kanthi cepet kaya tembaga lan nyuda transfer panas. Anane solder ing ngendi tabung disolder menyang header uga dadi panyebab utama sing diarani âsolder bloomâ. Aku yakin sampeyan kabeh wis ndeleng ing radiator ing sawetara wektu lan mirsani ampas putih akeh ing tabung. Wutah iki minangka asil reaksi kimia saka macem-macem logam (tabung kuningan, header tembaga, solder timah / timah) lan jeruk lan bahan kimia liyane ing campuran banyu / antibeku. Ing 1990âs sawetara manufaktur miwiti nggunakake proses disebut âCopubrazeâ kang ngilangi solder antarane tabung lan header. Tabung padha brazed tinimbang soldered kang nyegah masalah Bloom solder lan uga digawe inti luwih apik. Nanging proses iki luwih larang lan umume manufaktur luwih milih aluminium amarga bobote bobote. Produsen inti tembaga uga wiwit nggunakake tabung sing luwih cilik lan luwih tipis kanggo ngilangi coolant dadi jumlah sing luwih cilik kanggo nambah pendinginan. Tabung sing luwih cilik macet luwih gampang utamane nalika pemilik kendaraan ora netepi interval flushing sistem pendingin sing disaranake. Dheweke uga nggunakake bahan sing luwih tipis kanggo nyuda bobot lan nambah transfer panas, nanging umure saya suwe.

Radiator aluminium dilas utawa âaluminium brazedâ lan potongan rampung yaiku 100% aluminium. Iki ngilangi logam sing ora padha lan masalah mekar solder sing mengaruhi radiator tembaga. Radiator aluminium uga bisa nggunakake tabung sing luwih akeh sing nggawe area kontak permukaan luwih akeh saka tabung menyang sirip lan mbantu ngilangi panas luwih cepet. Umume radiator aluminium nggunakake 1â tabung amba lan sawetara pabrikan kaya Griffin nawakake 1.25â lan 1.5â tabung uga. Radiator tembaga tradisional biasane nggunakake ½â tabung supaya radiator tembaga 4 baris nduweni area kontak sirip sing rada kurang tinimbang inti aluminium 2 baris kanthi 1â tabung nalika sampeyan nganggep mundhut area kontak ing ujung tabung sing mlengkung. Umume radiator tembaga OEM dibangun kanthi tabung ing 9/16â pusat saka siji liyane. Kabeh inti aluminium dibangun nganggo tabung ing pusat 7/16â utawa 3/8â nggawe inti sing luwih padhet lan luwih efisien tinimbang inti tembaga standar. Dheweke umume ngandhani pelanggan yen efisiensi dhuwur (tabung ing 7/16â utawa luwih cedhak pusat) tembaga papat baris bakal adhem padha karo inti aluminium kanthi rong baris 1â tabung. Yen pendinginan luwih akeh dibutuhake saka radiator tinimbang sing bakal diwenehake dening salah sawijining desain kasebut, tinimbang inti aluminium kanthi rong baris 1.25â sing paling kandel sing disaranake kanggo aplikasi ing dalan. Apa wae sing luwih kenthel saka iku lan sampeyan bisa uga duwe masalah narik udhara liwat inti kanthi kacepetan kurang utawa nalika ana ing lampu stop lalu lintas.

Aluminium nawakake kauntungan kira-kira 30% nganti 40% bobote kurang. Kanggo pembalap iki kauntungan gedhe saka tembaga. Aluminium uga bisa dipoles menyang pangilon kaya Rampung kanggo wong-wong sing prihatin karo tampilan. Ora ana kauntungan nalika nerangake karat. Yen ora dilindhungi, inti radiator tembaga bakal dadi ijo lan cepet rusak utamane ing lingkungan sing lembab. Mulane radiator tembaga tansah dicet, biasane ireng. Aluminium bakal ngoksidasi yen ora direksa saka unsur.